• Arctic SDI catalogue
  •  
  •  
  •  

Strandförskjutningsmodell (öppna data)

Produkten är en modell av strandförskjutningen och landhöjningen efter den senaste istiden. Den bygger på ett stort antal strandförskjutningskurvor som har upprättats över olika delar av landet kombinerat med en modell för landhöjningen och en digital höjdmodell med 50 m upplösning (Påsse & Daniels 2015).

Inlandsisarna som täcke norra Europa och Nordamerika under istiden påverkade den underliggande jordskorpan. Resultatet blev ett dynamiskt samspel mellan landhöjning, vattennivå och inlandsisen (se Peterson Becher 2022 och referenser däri).

Under den senaste istiden pressades alltså jordskorpan ned av tyngden från inlandsisen. När isen smälte lättade trycket och jordskorpan började röra sig uppåt för att återta tidigare nivåer, en process som fortfarande är aktiv och kallas i Sverige för landhöjning. Samtidigt varierade den globala havsnivån, till stor del på grund av mängden vatten bundet i inlandsisarna. Detta medförde variationer i förhållandet mellan vatten och land (så kallad strandförskjutning). Det är detta förlopp som SGU:s strandförskjutningsmodell visar.

I och med att olika delar av landskapet pressats ned olika mycket, beroende på bland annat inlandsisens mäktighet, så höjs inte jordskorpan enhetligt. Den var mest nedpressad i de centrala delarna där inlandsisen var mäktigast. Därmed tippas också landskapet, vilket innebär att vattendragens lopp och sjöars utbredning delvis ändras med tiden. Till exempel så medför skillnader i landhöjningen att Vätterns nivå stiger i södra delen medan den sjunker i norra delen.

SGU:s strandförskjutningsmodell visar en övergripande bild av den forntida fördelningen mellan hav och land samt även förändringar i sjöarnas utbredningar. Strandförskjutningsmodellen är inte avsedd för detaljerade studier utan för att visa ett generellt förlopp. Mer detaljerade studier kräver försiktighet och ingående förståelse för de osäkerhet som finns i de olika metoder som ligger till grund för modellen. Kartvisaren tillhandahåller strandförskjutning i 100-årsintervall. Detta betyder inte att modellen har en så hög noggrannhet utan de korta intervallen ger endast en möjlighet att se regionala förändringar, alltså ej för noggrann åldersbestämning.

Simple

Date ( Publication )
2022-06-22
Identifier
c2e8e49e-7ba8-4eed-a845-437d66bfc1ef
Name
101
Status
Completed
Owner
  Sveriges geologiska undersökning - Kundservice ( Kundservice )
Box 670 , Uppsala , 751 28 , Sverige
018-179000
www.sgu.se
Maintenance and update frequency
Not planned
Maintenance note
Produkten baseras på modelleringar utförda under 2015. För tillfället finns inga planer på utveckling eller uppdatering av produkten.
Initiativ ( Theme )
  • Öppna data
Geografisk utsträckning ( Theme )
  • Nationell
Access constraints
Other restrictions
Other constraints
Ingen begränsning
Use constraints
Other restrictions
Other constraints
Licens för användning CC-BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Spatial representation type
Vector
Denominator
100000
Denominator
1000000
Metadata language
sv
Character set
UTF8
Topic category
  • Geoscientific information
  • Oceans
N
S
E
W
thumbnail


Supplemental Information
Lägg till mer information här
Reference system identifier
http://www.opengis.net/def/crs/EPSG/0/3006
Distribution format
  • ( )

Distributor

Distributor
  Sveriges geologiska undersökning - Kundservice ( )
Box 670 , Uppsala , 751 28 , Sverige
+46(0)18-17 90 00
www.sgu.se
Name
GeoPackage
Version
1.2
OnLine resource
  • 3e29997a-17f3-43c5-a040-c689b60599eb
OnLine resource
Öppna data nedladdningstjänst ( HTTP:Nedladdning:Atom )
OnLine resource
Öppna data vid SGU ( HTTP:Information )
OnLine resource
Produktbeskrivning ( HTTP:Information:Produktspecifikation )
Hierarchy level
Dataset
Statement

Modellen som är grund till kartvisaren har framställts genom att sammanlänka så kallade strandförskjutningskurvor och digitala höjddata (50x50m) i en matematisk strandförskjutningsmodell. Modellen är baserad på flertalet tidigare liknande produkter (Påsse 1996, 1997, 2001). I kartorna visas också en förenklad modell av förloppet för inlandsisens avsmältning. För mer detaljerad och uppdaterad information om inlandsisens avsmältning finns mer fokuserade studier (Stroeven et al. 2016, Hughes et al. 2016).

För att skapa SGU:s strandförskjutningsmodell behövs information om den relativa strandnivåns höjdläge samt tidpunkt. Denna information är insamlad från vetenskaplig litteratur (Påsse och Daniels 2015 och referenser däri). Information om strandförskjutning tas fram genom att datera när olika sjöar, på olika nivåer, isolerades från havet. Dessa resultat används för att producera strandförskjutningskurvor.

I en sjö eller torvmark avsätts sediment i kronologisk följd. I lagerföljden går det att återfinna de lager som påvisar när vattnet utvecklades från havs- till sötvatten eller brack- till sötvatten. Genom att datera olika växtdelar i sedimenten, med kol-14 metoden går det att sätta en ålder på när havsviken avsnördes och blev en sjö (Figur 1). Utöver åldern, behövs också havsnivån vid avsnörningen och genom att mäta höjden på den lägsta tröskelnivån, alltså den lägsta punkten som leder ut mot den forna havsviken, fås den relativa havsnivån (Figur 1).

När detta arbete utförts på flera platser inom ett avgränsat område är det möjligt att passa en kurva mellan datapunkterna (tröskelnivå, ålder). Ofta presenteras dessa kurvor med år före nutid på x-axeln och höjd över havet på y-axeln.

Dessa strandförskjutningskurvor kan beskrivas enligt en funktion med fyra olika variabler (Påsse och Andersson 2007, Påsse 1990a, 1990b). Dessa variabler interpoleras över produktens utbredningsområde och kan sedan användas för att generera interpolerade strandförskjutningskurvor för varje punkt. De olika variablerna används också för att förändra en höjdmodell av dagens topografi och på så vis kan paleogeografiska kartor skapas för olika tidsintervall. Mindre sjöar modelleras genom att ’fylla upp’ fördjupningar i de genererade höjdmodellerna för varje tidsintervall.

File identifier
71d64ad0-eb2d-4980-9d06-6a36b29de7f2 XML
Metadata language
sv
Character set
UTF8
Hierarchy level
Dataset
Date stamp
2022-06-22T06:09:41.112Z
Metadata standard name
SS-EN-ISO-19115:2005-NMDP 4.0
Metadata standard version
4.0
Point of contact
  Sveriges geologiska undersökning - Kundservice ( Kundservice )
Box 670 , Uppsala , 751 28 , Sverige
018-179000
www.sgu.se
 
 

Overviews

Spatial extent

N
S
E
W
thumbnail


Keywords

Geografisk utsträckning
Nationell
Initiativ
Öppna data

Provided by

logo

Associated resources

Not available


  •  
  •  
  •