• Arctic SDI catalogue
  •  
  •  
  •  

Grön infrastruktur - analysresultat

Naturvårdsverket fick i mars 2012 i uppdrag att i samråd med flera andra myndigheter ”utarbeta en landskapsanalys och analysera relevanta styrmedel för att utveckla den gröna infrastrukturen” med syfte att klarlägga den geografiska och rumsliga fördelningen i landskapet av områden och strukturer som har särskild betydelse för den biologiska mångfalden, för deras långsiktiga bevarande och visa på behov av förstärkning och förbättrad kontakt. En slutsats är att det finns ett stort behov av dels ett verktyg, dels förbättrad styrning, för att kunna bedriva en sektorsövergripande översiktlig planering med åtgärder för grön infrastruktur, både nationellt och på landskapsnivå i Sverige. Inom uppdraget har arbetet med att analysera landskap och styrmedel för att stärka den gröna infrastrukturen påbörjats. Rapporten bör ses som ett första steg där ytterligare fördjupningar är nödvändiga för att stärka den gröna infrastrukturen. Vi pekar på ett antal områden som bör utredas närmare i ett nästa steg eftersom tiden för genomförande av uppdraget har medfört stora avgränsningar. Landskapsanalysen har fokuserats på skogs- respektive odlingslandskapet inom fem olika terrestra naturtyper: tallskog, granskog, triviallövskog, ädellövskog, gräsmarker samt sjöar, vattendrag och kustvatten. Mosaiklandskapet behandlas översiktligt. Analysen utgår från den rumsliga fördelningen av värdefulla områden/värdekärnor och inkluderar även övriga landskapets potential som spridnings- och förstärkningsområden. Alla naturtyper har dock inte genomgått samma sorts analys. De kartor som presenteras baseras på en stor mängd data vilka sammanställts på delvis nytt sätt genom att även inkludera en grov uppskattning av arternas möjligheter att sprida sig genom vardagslandskapet.

Simple

Alternate title
Regeringsuppdrag Grön infrastruktur
Date ( Creation )
2022-03-23
Identifier
4E2A380C-7715-4A3E-8AD1-6B2EF56FCD70
Status
Completed
Point of contact
  Naturvårdsverket
Owner
  Naturvårdsverket
informationManager
  Naturvårdsverket - Naturvårdsverket
Maintenance and update frequency
Not planned
Initiativ ( Theme )
  • Öppna data
Use limitation
Inga tillämpliga villkor
Access constraints
Other restrictions
Other constraints
There are no limitations on public access to spatial data sets and services.
Access constraints
Other restrictions
Other constraints
Inga begränsningar
Use constraints
Other restrictions
Other constraints
Metadata language
sv
Character set
UTF8
Topic category
  • Environment
N
S
E
W
thumbnail


Codespace
EPSG

Distributor

Distributor
  Metria AB
OnLine resource
Nedladdning av data ( HTTP:Nedladdning )

Länk till den katalog där nedladdningsbara data finns. Data är delat i två grupper av tre zip-filer, som var för sig är relativt stora. Den första gruppen innehåller data i ArcGIS Geodatabase format, ZIP filer utan någon anmärkning i namnet: "Gron_Infrastruktur_areal_andel_vardekarna.zip", "Gron_Infrastruktur_cost_analys.zip", "Gron_Infrastruktur_habitat.zip". Den andra gruppen har filer i ShapeFile och GeoTIFF format, vilket anges som tillägg i namnet: "Gron_Infrastruktur_areal_andel_vardekarna_SHAPE.zip", "Gron_Infrastruktur_cost_analys_GTIFF.zip", "Gron_Infrastruktur_habitat_GTIFF.zip".

I katalogen finns även ett dokument med en kortfattad beskrivning av data.

Hierarchy level
Dataset
Statement
Data är från de analyser som genomfördes för regeringsuppdraget "Grön infrastruktur" (M201/722/Nm). Landskapsanalysen har fokuserats på skogs- respektive odlingslandskapet inom fem olika terrestra naturtyper: tallskog, granskog, triviallövskog, ädellövskog, gräsmarker samt sjöar, vattendrag och kustvatten. Mosaiklandskapet behandlas översiktligt. Analysen utgår från den rumsliga fördelningen av värdefulla områden/värdekärnor och inkluderar även övriga landskapets potential som spridnings- och förstärkningsområden. Alla naturtyper har dock inte genomgått samma sorts analys. De kartor som presenteras baseras på en stor mängd data vilka sammanställts på delvis nytt sätt genom att även inkludera en grov uppskattning av arternas möjligheter att sprida sig genom vardagslandskapet.
File identifier
FDCDEF24-C13A-411A-BE0E-FFF39722AB3C XML
Metadata language
sv
Hierarchy level
Dataset
Date stamp
2023-10-27T12:45:12.494Z
Metadata standard name
SS-EN-ISO-19115:2005-NMDP 4.0
Metadata standard version
4.0
Point of contact
  Naturvårdsverket
 
 

Overviews

overview
Exempel från rapporten som visar värdeområden för ädellövskog och vilka av dessa som i nuläget är N2000-områden.

Spatial extent

N
S
E
W
thumbnail


Keywords

Initiativ
Öppna data

Provided by

logo

Associated resources

Not available


  •  
  •  
  •